Slik lyssetter du hjemmet.
Generelt bør en tenke igjennom hva man gjør i huset, og hvor man har behov for ekstra bra belysning. Hvis ikke disse lyskildene til sammen klarer å gi jevn nok belysning i huset, trenger man tilleggsbelysning.
Mange tenker at man har behov for lys i rommet, men det er meste behagelig når rommet er lyst. Ved å ha noen lyskilder som også gir opplys, vil rommet virke større og flatene i rommet vil være jevnere belyst. Vi blir mindre slitne da øynene ikke trenger å tilpasse seg de forskjellige lysnivåene.
Stue
I en stue er det viktig med god allmennbelysning. Der spiser vi, leser, ser på tv, barn leker osv. En stue er ofte oppdelt i flere soner som bør kunne lysreguleres forskjellig. En kraftig pendellampe over et spisebord kan lyse opp et helt rom, i tillegg til å gi godt arbeidslys ned på spisebordet.
Bad
På et bad er det viktig at man har et god lys når man skal speile seg. Vi trenger lys i ansiktet, men ikke i øynene. Noen ganger ønsker vi mer koselys når vi skal ligge i badekaret å slapp av. Det finnes mange god løsninger for å lyse opp et bad, alternativt til downlights. LED paneler er større i overflate og gir lavere blending.
Kjøkken
Her er det ingen blending eller lysrefleksjoner fra noen vinkler. Lampa gir godt med lys ned på benker og gulvflate. I tillegg indirekte belysning som reflekteres i taket og inn i overskap. Du vil da kunne se alt inne i skapene, ikke bare det som står først som du vil gjøre ved å benytte spot belysning.
Soverom
På et soverom ønsker vi primært god belysning inn i garderobeskap og når vi skal vaske/støvsuge. Det er mulig å montere en kraftig lampe i taket som både gir generell allmennbelysning og lyser opp skapene, eller man kan montere belysning spesielt for skap.
Gang
Det er veldig vanlig enten å ha en eller flere plafondlamper, eller downlights i en gang. Alternativt kan man ha en nedhent lampe kun med opplys, som vil lyse opp gangen og gi et jevnt lavtblendende lys.